Warning: Constant ABSPATH already defined in /data/web/virtuals/1904/virtual/www/domains/blog.web-future.cz/wp-config.php on line 29

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/1904/virtual/www/domains/blog.web-future.cz/wp-content/themes/sweet-dreams/themetoolkit.php on line 156
Jak v MS Excel 2010 otevírat sešity do nového okna (např. na 2 monitory) | Budík
Přeskočit na obsah Klávesové zkratky na tomto webu

Jak v MS Excel 2010 otevírat sešity do nového okna (např. na 2 monitory)

Excel v MS Office 2010 obsahuje (z mého pohledu) zásadní chybu v použitelnosti – otevírá sešity v rámci jednoho okna. Na internetu lze najít řadu návodů, žádný z nich mi však nefungoval v kombinaci Windows Vista 64bit a MS Office 2010.

Nakonec se mi podařilo složit z různých zdrojů následující postup, který je ale vhodný pouze pro pokročilé uživatele:

1) Úprava nastavení Excelu

V Excelu: File – Options – Advanced. Zde je potřeba v sekci General zrušit „Ignore other applications that use Dynamic Data Exchange (DDE)", jak je na níže uvedeném obrázku.

Otevírání Excelu v novém okně

2) Úprava registrů Windows

V editoru registrů (regedit) upravte následující položky:

HKEY_CLASSES_ROOT – Excel.Sheet.12 – shell – Open – command

U obou položek doplňte „%1" a u první smažte /dde:
(Default): "C:\Program Files (x86)\Microsoft Office\Office14\EXCEL.EXE" "%1"
command: ykG^V5!!!!!!!!!MKKSkEXCELFiles>VijqBof(Y8'w!FId1gLQ /dde "%1"

Přejmenujte položku HKEY_CLASSES_ROOT – Excel.Sheet.12 – shell – Open – ddeexec na ddeexecX

To stejné v Sheet.8:

HKEY_CLASSES_ROOT – Excel.Sheet.8 – shell – Open – command

(Default): "C:\Program Files (x86)\Microsoft Office\Office14\EXCEL.EXE" "%1"
command: ykG^V5!!!!!!!!!MKKSkEXCELFiles>VijqBof(Y8'w!FId1gLQ /dde "%1"

Přejmenujte položku HKEY_CLASSES_ROOT – Excel.Sheet.8 – shell – Open – ddeexec na ddeexecX

Řešení bohužel není dokonalé, přesto svůj účel splní. Funguje pouze při spouštění excelu z externí aplikace (Průzkumník/Total commander). Postup je nutné opakovat po aktualizacích z Windows Update.

Komentáře

  1. Yuhů:

    řeší to prosím i problém, kdy chci v excelu pracovat na dvou monitorech a v každém monitoru mít otevřený jiný sheet? Přesně to bych potřeboval.

    Regedit mi nedovolí editovat registr uvedeným způsobem. Píše mi, že při zápisu došlo k chybě. Chápu, že podle takové chyby nelze určit řešení. Kdyby někdo znal jiný způsob než editaci registrů, budu rád.

  2. Jirka Wetter:

    Ano, řeší. Každý soubor se ale musí otevírat z Průzkumníka nebo externí aplikace (Total commander atd.). Pak se každé okno spustí jako samostatná aplikace. Když se nové okno otevírá z Excelu (Ctr+N), tak to nefunguje.

    Ad Regedit – nejde o problém s právy? Spouštíte regedit s právy administrátora?

  3. Ageran:

    Existuje řešení, které je mnohem, ale MNOHEM snadnější… stačí to udělat opačně, neotevírat soubor z externí aplikace, ale otevřít několikrát Excel (který se pokaždé otevře v novém okně) a z něj teprve otevřít soubor…

  4. Jirka Wetter:

    Díky za zajímavý tip.
    Mně by takové řešení nevyhovovalo, ale někomu snad pomůže.

  5. tv:

    Ageran: tip za 100 bodů, díky!

  6. Host:

    otevírat si prvně excely a pak teprve soubory? no to může udělat jen člověk co potřebuje otevřít 2 soubory.. pracuji s 100vkami souborů během dne, každý v jiné složce spousta na síťových discích – to by mě hráblo to hledat ještě přez excel… takže tip za -100 bodů… asi zkusím ty registry jinak je ten excel nepoužitelnej

  7. luk:

    pro mne tip za 100 bodů.
    Páč já už sem se s tím smířil, ale neuměl jsem zobrazit dva excely na dvou monitorech a na to mi jednou kliknout do startu stací *palechore*

  8. DUHAsoft:

    Vyzkoušejte FixIt od MS: http://support.microsoft.com/kb/2636670/cs
    Funguje bey problémů.

  9. Bibo:

    Diky moc za to, skvely trik a vyborne funguje. Jen proste nechapu proc to neni nekde jednoduse v nastaveni Excelu

  10. jan:

    Dobrý den,
    toto opatření přes registry jsem provedl, ale po několika týdnech se mi to hodilo zase zpět, řekl jsem si, možná se updatnul windows spolu s officema (asi to bude nejvíce pravděpodobné), jenže, teď když vlezu do registrů na požadované podsložky, tak tam složku ddeexecX již mám přejmenovanou od minula a objevila se tam nová ddeexec, kterou logicky přejmenovat na „ddeexecX" nemohu. Bojím se tu starou smazat, jedná se o pracovní PC a kdybych něco pokazil šlo by to zamnou. Další problém je, že (default) se shoduje s návodem, ale command u sheet 12 i u sheet 8 mají jiné údaje než v návodu a HLAVNĚ dva řádky : w_1^VY!!!!!!!!!MKKSkEXCELFiles>tW{~$4Q]c@II=l2xaTO5 /e
    w_1^VY!!!!!!!!!MKKSkEXCELFiles>tW{~$4Q]c@II=l2xaTO5 /dde „%1"

    jak je vidět jeden je již přepsaný z minula a objevil se druhý. Nevím co s tím a samozřejmě to nefunguje. Bojím se do toho zasáhnout deletem a strašně mi to přidělalo práci.

    Otevírat milion excelových tabulek v jednom OKNĚ = sebedestrukce.

    Doma na pc bych to klidně ¨zkusil tam je to fuk, zda mi přestane jít excel, ale v práci si to „nelajsnu" jedná se o MS 2007.

    Prosím o radu jak s tím naložit.

    Díky

  11. jan:

    Tak jsem si vzal z domova „koule" (pardon za výraz, ale k tomu to se to opravdu hodí) a smazal jsem starou složku již přepsanou v registrech na „ddeexecX" a tu novou jsem přepsal na stejný název. Řádek v commandech u obou sheetu jsem vymazal a staré zanechal.

    Zase to funguje. Zatím žádné následky (ťuk ťuk ťuk)

  12. Jirka Wetter:

    Ano, máš pravdu. Po Windows Update tam vždy zůstane ta stará přejmenovaná složka. Já to tedy neřeším a vždy to nově vzniklou přejmenuji třeba na X2, X3 atd.

  13. jan:

    Jo takhle, chápu, ono se to nemusí striktně jmenovat vždycky „X" ale může to mít i číslo, to je šikovné, díky!

    Po updatech se ale budou přidávat řádky do „command" a ty se musí mazat nebo nahrazovat ty staré. Tak či tak po každém UPdate se musí zasáhnout do registrů.

    Chci se zeptat někoho zasvěceného, zda tyto zásahy mohou ovlivnit chod programu (excel) a nějakým způsobem se pokazit jeho funkčnost?

    Díky

  14. Jirka Wetter:

    Dělám to roky a bez problémů. Jen když jednou za čas zjistím, že to nefunguje (po aktualizaci MS Office), znovu upravím registry.

  15. Martin:

    Ageran: 100 bodů i ode mě

  16. Milan:

    ….Ageran: super,v jerdnoduchosti je síla… :)

  17. Jirka:

    Milí uživatelé Excelu,
    předchozí verze Excelu (do 2003) skutečně nedělaly problém s otevření každé nové instance do nového okna. Pokud si to budete přát, umí to i Excel 2007/2010… . Například klikem pravým myšítkem na ikonu Excelu v hlavním panelu a zvolením „Microsoft Excel" se otevře vámi žádané nové okno. Toto nové a jakékoliv další okno se otevírá s varovnou hláškou, že sešit Personal.xlsb je již otevřen a je tudíž jen pro čtení. Když toto vezmete na vědomí a odkliknete „Jen pro čtení", máte téměř plnohodnotné okno Excelu. To téměř, které tomuto oknu chybí k dokonalosti při běžné práci – kopírování – vkládání, úprava souboru atd. nepoznáte.
    Obecná nastavení Excelu (Soubor – Možnosti) provádějte pouze v primárně otevíraném okně, které komunikuje se skrytým (a vždy otevíraným) sešitem Personal, nebo ještě lépe při jediné otevřené instanci. A samozřejmě, vy pokročilí, kteří jste si v listu Personal vytvořili nějaký kód (makro) pro nějakou svou vychytávku, tak se nebojte, kód bude pracovat, ale jen ve zmíněném primárním okně.
    Takže se Excelu nebojte a vys…. se na nastavování registrů, tím vše jen domrvíte!

  18. Lubomír:

    Ageran: 100 bodů i ode mě !

  19. Josef:

    Upravoval jsem vše podle návodu v registrech a vše fungovalo perfektně. Pak jsem přeinstaloval Windows. Po reinstal jsem to nastavil úplně stejně, ale už to dělá neplechu. Při přejmenování složky „ddeexec" na „ddeexecX" otevírají se mi sice soubory v nových oknech ale jen za předpokladu, že vše otevírám z aplikace excel. Pokud dvojklikem otevřu soubor-tento soubor se otevře prázdný. Nevíte jak z toho ven? Prosím o radu. Mnohokrát děkuji.

  20. Jirka Wetter:

    Sám už s excelem tolik nepracuju, takže více oken obvykle nevyužívám. Jakou verzi Windows máte? Jestli Win10, můžu to zase otestovat

  21. Martin:

    Ageran: Super dík za tip… :-)

  22. Vojta:

    Zdravím, např. ve WIN 10 to lze řešit tak, že máme otevřené jedno okno s Excelem, a poté, pokud chceme další otevřít v novém samostatném okně, stačí před otevřením souboru (např. z průzkumníka) držet SHIFT – pak lze bez problému přetahovat i na rozšířenou plochu (druhý monitor) zvlášť.

  23. MartinS:

    Hmmm. Už to asi nefunguje. V prvním řádku „dde" není, je tam jen „e", zkoušel jsem tam dát „%1" jak s „e" tak bez něj. Dál jsem tam měl dvě totožné složky, jedna „ddeexec" a druhá z mé původní změny „ddeexecX". Tak jsem smazal tu první, aby to naplnilo výše uvedený postup. Po otevření konkrétního souboru se otevře jen prázdné okno excelu a proto jsem vše musel vrátit do původního stavu. Nefunguje to už jen při změně jednoho z kroků a to v tom případě, když tam složka „ddeexecX" zůstane sama (aniž bych dělal první krok z návodu). Mám Win10 a Office 2007. Údajně by to mohl být obranný mechanismus Microsoftu proti případnému nefungování propojení buněk ze dvou souborů otevřených tímto způsobem, asi něco jako když v síti jeden otevře soubor, druhý neuvidí jeho změny dokud je dotyčný neuloží a druhý spustí soubor znovu.

  24. Jenda:

    Já to dělám ve Win7 tak, že jeden Excel spustím asociací v Total Commanderu (čili poklepu soubor s příponou xls). Otevře se v Excelu. Pak z nabídky Start nebo z plochy spustím prázdný Excel a ten se otevře v novém okně (a zahlásí, že sešit PERSONAL je již otevřený a otevře se jen pro čtení.) Do tohoto nového okna přetáhnu druhý soubor xls. Tak jsou dvě okna se dvěma Excely. Nevýhodu to má tu, že oba Excely spolu nekomunikují a nejde např. přesouvat listy z jednoho sešitu do druhého, musí se to dělat přes Nový sešit.

    Druhá možnost je otevřít jen jeden Excel a roztáhnout okno přes dva monitory a dva sešity v něm uspořádat vedle sebe.

    (Ani jeden způsob se mi ale nelíbí, měli by to programátoři přeřešit.)

  25. Parez:

    Těm, ketrým to podle tohoto návodu nejde, tak je třeba toto samé udělat ještě v klíčích pod těmito položkami:
    Excel.SheetBinaryMacroEnabled.12
    Excel.SheetMacroEnabled.12