Warning: Constant ABSPATH already defined in /data/web/virtuals/1904/virtual/www/domains/blog.web-future.cz/wp-config.php on line 29

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/1904/virtual/www/domains/blog.web-future.cz/wp-content/themes/sweet-dreams/themetoolkit.php on line 156
Web Usability Handbook, Mark Pearrow | Budík
Přeskočit na obsah Klávesové zkratky na tomto webu

Web Usability Handbook, Mark Pearrow

Hlavním tématem Web Usability Handbook od Marka Pearrowa je – jak již název napovídá – použitelnost webových stránek. Velký důraz je kladen na uživatelské testování, heuristické vyhodnocení a závěrečné zpracování výsledků. Popis vypadá zajímavě, ale stojí publikace za to?

První kapitola tvoří velmi zevrubný úvod do problematiky a zdůvodňuje, proč je potřeba zabývat se použitelností. Ve druhé jsou popsány principy fungování lidského oka a paměti, informace o nejčastějších problémech s vnímáním stránek atd. Pokud tedy o použitelnosti a přístupnosti již alespoň něco víte, můžete klidně prvních cca 50 stran přeskočit.

Následují části o uživatelsky orientovaném designu (user-centered design, UCD), přístupnosti, samozřejmě nechybí ani shrnutí nejdůležitějších standardů a doporučení. Nečekejte však technické detaily, ty si většinou budete muset nastudovat přímo z citovaných „norem". Velká pozornost je věnovaná uživatelskému testování použitelnosti; dozvíte se vše od výběru respondentů až po vedení samotného testu a zpracování výsledků.

Nemá cenu zbytečně popisovat všechny kapitoly, na Amazonu si můžete přečíst obsah i ukázky.

Hodnocení:
Tato kniha mě příliš nenadchla. Na můj vkus příliš obecná a teoretická. Velká část sice popisuje uživatelské testování, avšak neměl jsem pocit, že by počet přečtených stránek odpovídal nabytým vědomostem – zkrátka dovedl bych si představit vše sepsané stručněji, praktičtěji a „použitelněji" :-)

Na druhou stranu „handbook" znamená příručka. Pokud bych tedy ji tedy měl brát spíše jako učebnici či skripta do předmětu o použitelnosti pro začátečníky, docela dobře splní svůj účel.

Pro běžné tvůrce stránek (tj. z praxe, ne studenty) však existují mnohem lepší knihy o použitelnosti.