Warning: Constant ABSPATH already defined in /data/web/virtuals/1904/virtual/www/domains/blog.web-future.cz/wp-config.php on line 29

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/1904/virtual/www/domains/blog.web-future.cz/wp-content/themes/sweet-dreams/themetoolkit.php on line 156
Comodo: firewall zdarma pro Windows Vista | Budík
Přeskočit na obsah Klávesové zkratky na tomto webu

Comodo: firewall zdarma pro Windows Vista

Ve Windows Vista můžete narazit na problém, jaký si vybrat firewall. Vynikající Kerio pod Vistami nefunguje a Sunbelt již rok trapně tvrdí, že kompatibilní verze bude v blízké budoucnosti. V jejich pojetí to tedy může být klidně za dalších pár let.

Jako velmi dobrou alternativu lze použít Comodo Firewall Pro, který je také k dispozici zdarma.

Instalace je bezproblémová, pouze je potřeba počítat s tím, že program nemá českou lokalizaci.

Instalace Comodo Firewall Pro

Pokud nepotřebujete placenou podporu, neinstalujte A-VSMART Warranty.

Na závěr instalace určitě nechte otestovat, jestli je systém čistý.

Po restartu si již stačí jen vybrat správný mód (pravé myšítko na ikonky v oblasti oznámení/tray). Ve výchozím nastavení je firewall nastaven na „Train with Safe Mode": Comodo automaticky vytvoří pravidla, která povolí připojení všem aplikacím, které byly označeny jako bezpečné. U ostatních aplikací bude uživatel dotázán.

Pokud chcete mít naprostou kontrolu nad svým systémem a patříte mezi zkušené uživatele, zvolte „Custom Policy Mode". V něm nejsou automaticky vytvořena žádná pravidla, takže si vše musíte povolit/zakázat sami… což je ze začátku docela dost práce. Pro většinu běžných uživatelů je vhodnější „Train with Safe Mode".

V manuálu je ještě uvedený dobrý tip: Pokud budete poprvé spouštět některou on-line hru, zvolte „Training Mode". Comodo tak automaticky vytvoří všechny potřebná pravidla, takže nebudete při spouštění rušeni neustálým přepínáním do nastavení firewallu. Po skončení hraní opět nastavte „Train with Safe Mode" nebo „Custom Policy Mode".

Další informace o firewallu najdete v rozsáhlém a poměrně dobře napsaném manuálu.

Jestli máte tip na jiný kvalitní firewall pro Windows Vista, dejte vědět v komentářích.

Aktualizováno 8. 7. 2008:

Byla vydána nová verze Sunbelt Personal Firewall, která již podporuje i Windows Vista. Můžete se tak rozhodnout mezi dvěma velmi kvalitními aplikacemi.

Komentáře

  1. Draww:

    tento firewall je sice zadarno, ale jeho kvalita je nic moc :(

  2. Jirka Wetter:

    Otázkou je, co myslíte „kvalitou". IMHO je Comodo Firewall pro většinu uživatelů dostačující.
    Kerio poskytuje více voleb a celkově mi přijde propracovanější, ale jak jsem již zmiňoval – verzi pro Windows Vista slibují už přes rok, takže kdo ví, kdy se jí dočkáme.

  3. VELKA HLAVA:

    COMODO Firewall je absolútna špička medzi firewallmi – s deravým Kerio sa to ani nedá porovnávať, to ako keby niekto porovnával to že vám dá niekto Porsche zdarma (Comodo), alebo chce zaplatiť za trabanta (Kerio)